​Nopea reagointi varmisti akkutehtaan sijoittumisen Saloon

Kun Valmet Automotive heitti ilmoille ajatuksen akkutehtaan perustamisesta Saloon, tartuttiin kaupungissa aikailematta toimiin hankkeen edistämiseksi. Nyt Salo on EV Systems -liiketoimintalinjan keskeisin investointi ja lippulaiva, joka tarjoaa parin vuoden sisällä työpaikan jopa 400 osaajalle.

Suomalainen, kansainvälisesti toimiva autoteollisuuden palveluntarjoaja Valmet Automotive työllistää yli 5 000 henkilöä Suomessa, Saksassa, Puolassa ja Espanjassa. Konserni valmistaa autoja ja niiden erilaisia komponentteja, tarjoaa suunnittelupalveluita sekä akkujärjestelmiä pääosin keskieurooppalaisille, erityisesti saksalaisille yrityksille. ”Ei taida olla yhtäkään saksalaista premium-autobrändiä, jolle emme palveluita tuottaisi, kertoo Jyrki Nurmi, EV Systems -liiketoimintalinjasta vastaava johtaja.

Nurmi tiimeineen johtaa yhtä Valmet Automotiven historian merkittävimmistä hankkeista, laajentumista akkujärjestelmiin. EV Systems -liiketoimintalinja vastaa Valmet Automotiven koko akkujärjestelmien arvoketjusta eli suunnittelusta, valmistuksesta, testauspalveluista ja asiakasyhteyksistä. Autoteollisuuden lisäksi akkujärjestelmiä valmistetaan myös muulle teollisuudelle, esimerkiksi pyöräkuormaajiin. ”Suurimmat volyymit ja päätehtaamme on Salossa, pienempi prototyyppi- ja piensarjatehdas Uudessakaupungissa. Lisäksi meillä on suunnittelua myös Turussa ja Saksassa”, Nurmi kertoo.

Jatkuvaa vuoropuhelua kaupungin kanssa

Akkutehtaan sijoituspaikaksi harkittiin eri vaihtoehtoja Suomessa ja Keski-Euroopassa. Valmet Automotivella arvostettiin sitä, kuinka nopeasti Salossa reagoitiin, kun idea akkutehtaan perustamisesta esitettiin. ”Kaupunginjohto, Yrityssalo ja IoT Campus olivat kaikki alusta asti vakavissaan ja etsivät aktiivisesti edellytyksiä tulla alueelle. Nopeus oli meille tärkeää, halusimme valmiit tilat ja Salo tarjosi sopivat puitteet Nokian vanhassa matkapuhelintehtaassa”, Jyrki Nurmi toteaa. Hän kertoo akkutuotannon tiukoista vaatimuksista lämpötilan ja kosteuden raja-arvojen suhteen. Myös Salon sijainti lähellä muita Valmet Automotiven yksiköitä oli valtti. ”Osaajia oli välittömästi saatavilla Uudenkaupungin tehtaaltamme. Saimme myös Salon kaupungin puolelta apua rekrytointeihin heti alkuvaiheessa.”

Alun positiivinen henki on edelleen voimissaan. Yhteydenpito kaupungin kanssa on jatkuvaa vuoropuhelua. ”Saamme aktiivisesti tietoa kaupungin suunnitelmista, jotka voivat osaltaan vaikuttaa myös meidän toimintaamme. Salo on lähtenyt rohkeasti luomaan valmiuksia, jotta yrityksillä olisi hyvä olla”, Nurmi kiittää. Esimerkiksi IoT Campuksen puitteet ovat olleet avuksi neuvotteluissa, kun tehtaalle ei korona-aikaan olla otettu vastaan yritysvieraita.

Alueen elinkeinoelämä on aktiivista, yritykset verkostoituvat ja tapaavat toisiaan, yhteistyötä tehdään myös oppilaitosten kanssa. Nurmi mainitsee hyvänä esimerkkinä Yrityssalon sähköisen liikkumisen ekosysteemi -hankkeen, jossa myös Valmet Automotive on mukana.

Laaja-alaisia mahdollisuuksia eri alojen osaajille

Valmet Automotive työllistää Salossa tällä hetkellä noin 200 osaajaa ja suunnittelee tuplaavansa työntekijämäärän vuoden 2022 loppuun mennessä.

Salon akkutehdas tarjoaa laaja-alaisia mahdollisuuksia eri alojen osaajille. ”Akkujen kokoonpanotehtäviä, suunnittelua, logistiikkaa, hallinnollisia töitä”, Nurmi luettelee. Hän kertoo Valmet Automotiven kouluttavan tuotantohenkilöt itse, mutta myös valmiita osaajia tarvitaan.

”Me haluamme nopeasti reagoivia, proaktiivisia ja yrittäjähenkisiä tekijöitä, jotka ottavat vastuun omasta työstään. Toisaalta on myös oltava valmis jatkuvaan oppimiseen, sillä ala muuttuu nopeasti”, Nurmi painottaa.

Pääosa työntekijöistä asuu Salossa, mutta tehdas houkuttelee osaajia myös lähialueilta, 50-60 km säteeltä. Salossa kiehtovat kohtuulliset asumiskustannukset, kattavat palvelut kompaktissa paketissa, aktiivinen urheilutoiminta sekä nopeat juna- ja moottoritieyhteydet Turkuun ja Helsinkiin.

Keihäänkärkenä teollisuuden sähköistyminen

Jyrki Nurmen mukaan Suomessa voi menestyä ja tänne halutaan investoida, kunhan kilpailukyky on kohdillaan. ”Sähköistyminen on erittäin voimakasta autoteollisuudessa ja tulevaisuudessa myös työkonepuolella. On tehtävä nopeita liikkeitä, jotta suomalainen teollisuus pääsee mukaan ja menestyy kansainvälisessä kilpailussa.”

Sähköistyminen vaatii jatkossa myös osaavaa työvoimaa. Salo olikin aktiivinen yritysryppään keräämisessä, joka lahjoitusvaroin mahdollisti akkuteknologian professuurin Turun yliopistossa. Professuuri tukee tarvetta nostaa suomalainen akkuteknologiaosaaminen maailman huipulle. ”Siitä hyötyy Salo, Valmet Automotive ja koko suomalainen yhteiskunta.”

_________

Viisi syytä valita Salo

1. Liiketoiminta kukoistaa Ruuhka-Suomen mahdollisuuksien ytimessä

Salo sijaitsee Suomen taloudellisesti merkittävimmässä keskittymässä. Turku, Helsinki ja Tampere muodostavat vilkkaan kasvukolmion, jonka alueella sijaitsee valtaosa maan työpaikoista ja koulutustarjonnasta.

2. Suurten kaupunkien mahdollisuudet, kompaktin kaupungin edut

Salossa yritysten toimintakustannukset sekä työntekijöiden elinkustannukset ovat kohtuulliset. Asuinalueena Salo on etenkin korkeasti koulutettujen ja perheellisten ihmisten suosiossa.

3. Erinomaiset liikenne- ja kulkuyhteydet

Turku ja Helsinki ovat noin tunnin juna- tai automatkan päässä. Yhteydet maan suurimmille lentokentille ja satamiin ovat erinomaiset ja myös raskas liikenne kulkee nopeasti ja ketterästi.

4. Kansainvälisen tason resurssit ja verkostot

Aktiiviseen yhteistyöverkostoon kuuluu palkittujen ja kansainvälisesti toimivien yritysten lisäksi myös koulutus- ja tutkimuslaitoksia sekä julkisen puolen toimijoita. Yliopistojen ja korkeakoulujen läheisyys takaa erinomaisen koulutetun henkilökunnan saatavuuden.

5. Vankka tuotekehityksen, tuotteistamisen ja tuotannon osaaminen

Alueen toimijoilla on laajaa osaamista tuotanto- ja tuotekehityksestä, kokemusta ketterästä koetuotannosta aina virtaviivaiseen massatuotantoon saakka sekä kansainväliset mittarit täyttävää toimitusketju-, hankinta- ja projektiosaamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.