Autot ja tupakointi

Autot eivät välitä tupakoinnista, mutta autojen uudet omistajat kyllä. Tupankointi on nykyään vähentynyt selvästi liikenteessä johtuen sekä lakimuutoksista että muutoksista ihmisten elintavoissa, mutta yhä vieläkin liikenteessä poltetaan. Mitä tupakointi sitten tarkoittaa, kun se yhdistetään autoiluun? Onneksi ainakaan se ei ole tilastollisesti vaikuttanut onnettomuuksien määrään, mutta auton jälleenmyynti arvoon se voi vaikuttaa.

Monelle tupakointi on kuitenkin niin arkeen kuuluva tapa, että sen lopettaminen on todella vaikeata, vaikka itse tupakoitsija tietäisi sen olevan haitallista omalle terveydelle. Sanotaanhan niin monesta muustakin asiasta, suolasta, sokerista, lihasta, oluesta, viinistä….. joten ei kai se tupakka pelkästään… mutta vaihtoehtona voisi tupakoitsija kokeilla vaikka nikotiinipusseja, joka on kuin nuuskaa olematta sitä. Nikotiinipussien avulla voisi olla kenties helpompi päästä eroon tupakasta ja aiheesta löytyy lisää täältä.

Tupakoitsijan jäljet

Jos olet ostamassa autoa, missä on tupakoitu, et todennäköisesti huomaa sitä enää hajusta. Nykyään autoliikkeissä on tekniikat puhdistaa auto myös tupakansavun aiheuttamasta hajusta, mutta jos autoliike ei ole puhdistanut autoa sisältä kunnolla, huomaat hajun kyllä heti autoon istahtaessasi. Tupakalle tai koiralle haisevalla autollakin on toki hinta, mutta se voi alan toimijoiden mukaan olla jopa 20 prosenttia alempi kuin muiden vastaavien puhtaiden vaihtoautojen hinta.

Toinen kohta mistä todennäköisesti auto paljastuu tupakoitsijan vanhaksi autoksi ovat auton etuistuimet – niillä voi olla tupakan kuumien ainesosien polttamia pieniä tai isompiakin palojälkiä, ja auton sisäkatto voi olla selkeästi tummunut tupakansavusta – riippuen jälleen, kuinka hyvin auto on pesty ja kuinka paljon autossa on poltettu. Autoilija joka polttaa autossa, polttaa ajaessaan, joten tupakasta putoavat kuumat purut eivät ole mitenkään erikoista ja mikäli autoa ei ole yhtään ehditty puhdistaa, tupakan puruja löytyy aivan varmasti ympäri autoa.

Hyvin pesty ja puhdistettu auto ei heti näytä olevansa entinen tupakoitsijan auto, eikä automyyjän tarvitse sellaista ostajalle kertoa. Auton pesu kuuluu normaaliin vaihtoauton käsittelyyn. Jos ostaja on auton nähnyt ja koeajanut, myöhemmin ilmenevän tupakanhajun vuoksi ei kauppaa voi kuitenkaan purkaa.

Monen automyyjän ja autoliikkeen kokemusten perusteella tupakanhaju lähtee parhaiten ionisaattorilla, joka jätetään vaikuttamaan autoon vähintään vuorokaudeksi. Sitä ennen auton penkit ja muu sisustus joudutaan pesemään mahdollisesti useampaankin otteeseen riippuen auton kunnosta sen tullessa automyyjälle. On myös luonnollista, että isoissa autoliikkeissä autojen sisä- ja ulkopesut ovat automaattisia ja niin tehdään jokaisen myytäväksi tulevan auton kanssa, kun vastaavasti pienillä yksityisillä autoliikkeillä ei välttämättä ole aikaa eikä kalustoa niin laajaan pesuun.

Tupakointi autossa ja laki

Nykyään laki kieltää tupakanpolton autossa, jos kyydissä on lapsia. Tupakointi on kielletty autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Kielto ei kuitenkaan koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa. Tupakointi autossa ei myöskään ole rangaistavaa. Periaatteessa siitä voi saada uhkasakonkin. Käytännössä kieltoa ei kuitenkaan valvo kukaan. Vaikka autossa tupakointi lasten läsnäollessa ei ole rangaistava teko, terveystarkastajat tai jopa lastensuojelun työntekijät voivat ottaa asian puheeksi. Mutta käytännössä tätä lakipykälää ei kukaan seuraa, toivotaan vain, että tupakoitsijat noudatttaisivat sitä.

Jos sitten itse olet tupakoitsija ja haluaisit lopettaa autossa tupakoinnin niin ensimmäinen tehtävä on tehdä tupakoinnista vaikeata. Eli poistamalla auton tuhkakupin ja tupakansytyttimen ovat ensimmäisenä listalla. Toisena sitten pitää varmistaa, ettei autossa ole mitään tupakointiin liittyvää ja että autossa on tarjolla tupakan sijasta jotain muuta, kuten pähkinöitä tai purukumia. Toinen mahdollisuus voi olla myös edellämainittu nikotiinipussi, jonka avulla voi irtautua vähitellen tupakasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.