Simracing- mistä on kyse

Oletko pelannut autoilupelejä tietokoneella? Tai oletko pelannut niitä jollakin konsolilla kuten XBox tai Playstation, pelejä kuten Gran Turismo tai F1-kisat? Oletko ajanut peleissä tavallisella ohjaimella, vai oletko ostanut jopa ratin ja ruuvannut sen pöydän kulmaan pelataksesi hieman realistisemmin. Olet siis saanut niistä peleistä pienen kosketuksen tietokoneella pelattavaan autokisaan. Siitä on kuitenkin pieni askel vielä eteenpäin, jotta ollaa todellisessa simracing maailmassa, missä kilpa-ajaminen simulaattorilla ja tietokoneella/konsolilla on viety piirunverran eteenpäin.

Erilaisia ajosimulaattoreita on käytössä niin autokouluissa kuin ammattikouluissa ja niillä opetetaan esimerkiksi rekalla ajoa ja lastausta ja tavallisissa autokouluissa yöajoa, mutta tämä ei ole kaukana siitä, mitä simracing on.

Blancpain-Trophy/ Sim-Racing-Expo Nürburgring 2017

Simracing voi olla kuten ylläoleva kuva, tapahtuma isossa hallissa, missä on myös katsojia, tämä kuva on Saksasta muutama vuosi sitten. SIMracing on lajina noussut myös jopa vedonlyöntilistoille silloin kun kyseessä on isoimmat turnaukset. Tavalliset kuukausikisat eivät sinne yllä, mutta lajissa ajetaan aivan ammattilaistasolla kuten missä tahansa moottoriajoneuvoluokassa ja simracing tasolla myös säädetään autoja ja niiden ominaisuuksia aivan kuten oikeissa kisoissa. Pitkävetovihjeet eivät välttämättä kuitenkaan yllä simracing tasolle saakka, mutta monet simracing pelaajat kyllä pelaavat myös muita pelejä, myös rahapelejä, joten erilaiset vihjepalvelut ovat monille tuttuja. Simracing kisoissa yleensä veikataan voittajaa, kun taasen F1-kisoissa voidaan veikata podium paikkoja, tai jopa yksittäisten kuskien lopputilannetta ruutulipulle tultaessa.

Simracing Euroopan kisoissa on nähty myös suomalaista väriä kun mm. eurheilusta tuttu KOVA teamin miehet ajavat eriluokissa kisaa. Suomalaisesta Simracing-kisoista ja uutisista löytyy paras lähde: https://simracing.fi/

Simracing ja kotiolot

Se me tiedetään, että monet tietokonepelaajat vetävät sen oman koneensa hieman överiksi näyttääkseen kavereilleen pelaavansa. Tämä ei ole vielä oikeastaan mitään verrattuna siihen, mitä simracing-pelaajat voivat tehdä. Ylläoleva kuva on vielä kohtuullisuuden rajoissa kenties menevä asettelu, mutta mitä sanotte tästä:

Simracing on kuitenkin myös monille oikeille F1-kuskeille tapa offseason aikana testata ratoja ja ajaa niitä kotonaan olevalla simulaattorilla, mm. Mercedes-Benz tallin Valtteri Bottas on näyttänyt kuvia omasta simulaattoristaan, joka hänellä on kotonaan. Valtterin ajaessa omalla simulaattorillaan, hänen naisystävänsä Tiffany ajaa omalla pyöräsimulaattorillaan(!), mutta välillä luonnollisesti kisaillaan myös yhdessä 🙂

Millä alkuun?

Jos olet kiinnostunut oikean ajamisen ohessa ajelemaan myös erilaisilla simulaattoreilla, ovat ne sitten rekkoja, trukkeja tai ralliautoja tai formuloita, pääset alkuun jo tavallisella tietokoneella tai konsolipelillä tai jopa vain älypuhelimella. Peruspelit ovat pelattavissa kaikilla laitteilla, mutta jos haluat oikeasti lähteä simulaattoreiden maailmaan, ole valmis pulittamaan muutama euro mahdollisesti ylläolevan tasoisesta laitteistosta. Mutta jos valitset tämän tien ja olet hyvä siinä, voi harrastuksesta tulla jopa ammatti, mutta älä kuvittele, että se olisi oikeasti yhtään sen helpompaa kuin oikeassa, reaalimaailmassa. Myös simulaattorikisoissa on kova kilpailu, ja koska simulaattoriformula tai ralliauto on kuitenkin kustannuksiltaan vain murto-osa tavallisesta ralliautosta, joten kilpailemaan pääsee sitäkin kautta huomattavasti edullisemmin – eli kilpailijoita riittää.

Kilpatasolla harjoittelu tekee mestarin ja kilpailukaudella ei ole lainkaan mahdotonta, että päivässä saatetaan ajaa jopa kymmenen tuntia, mutta vastaavasti yhden kisa voitosta voi saada jo vuoden palkan! Yle kirjoitti Olli Pahkalasta jutun, jossa kerrotaan hieman miehen pelaamisesta, ja mitä vaatii olla ammattilainen simracing peleissä.

Oletko sinä pärjännyt kavereitasi vastaan pelatessasi, tai netissä tuntemattomia vastaan? Onko tullut mieleen, että voisi kokeilla jopa kilpailutasolla? Muista kuitenkin, että ihan pystymetsästä ei kukaan pärjää maailman huipuille, vaikka kuinka helpolta se näyttäisi vierestä – näyttäähän sen formulakisakin televisiossa helpolta, mutta voisitko kuvitella itse olevasi lähes katutasossa ja ajavasi huonolla näkyvyydellä yli 300 km/h?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.